5/6/2018

Do 2020. I DO NOVOG SELA

Pančevačko javno-komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” uvek ima spremne projekte i potrebne građevinske dozvole za radove na izgradnji i proširenju, kako vodovodne tako i mreže fekalne kanalizacije. Po pitanju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, grad Pančevo je poprilično uređen, ali uvek postoji ono nešto što se može još više i bolje.
Trenutno je u toku javna nabavka za radove na izgradnji 300 metara vodovodne i kanalizacione mreže u Pelisterskom proseku, kao i za mnogo zahtevnije poslove na izgradnji četiri kilometara vodovodne mreže duž Jabučkog puta, sa obe njegove strane.
Izgradnju vodovodne mreže u Pelisterskom proseku finansira JKP “ Vodovod i kanalizacija“ Pančevo , dok sredstva za radove na Jabučkom putu i za kanalizaciju u Pelisterskom proseku obezbeđuje Pokrajinska vlada, uz učešće Grada Pančeva.
Za mesec i po dana biće spremna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola za izgradnju vodovoda na Skrobari, kao i duž Bavaništanskog puta, od Doma slepih do granice gradske građevinske zone .
Ovo preduzeće uvek ima spremne projekte a što se budućih projekata tiče, čekaju se neophodna sredstva. Zato ovo preduzeće tim svojim projektima zajedno s Gradom aplicira na pokrajinskim i republičkim konkursima kako bi se sredstva i obezbedila, a posebno pošto se zna da je Grad Pančevo u prethodnom periodu dosta novca, čak 268 miliona dinara, izdvojio za prvu fazu izgradnje Potamiškog kolektora koji je bio jako važan kako bi Severna industrijska zona mogla biti infrastrukturno opremljena.
Tokom prošle godine za radove na izgradnji kanalizacije bilo utrošeno i 750 hiljada evra iz kreditne linije Nemačke razvojne banke KfW sa kojom je takva vrsta saradnje završena u ovom ciklusu. Ipak, buduća saradnja sa ovom bankom nije isključena, pošto Pančevo očekuje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda što bi, po zakonskim odredbama, svaki grad u Srbiji morao uraditi do 2025. godine. Inače, Pančevo svoje otpadne vode ispušta u Dunav ali će, kao i većina gradova u Srbiji koji leže na rekama, što pre morati da izgradi ovakvo postrojenje kako bi se otpadne vode pročistile na nivo kvaliteta reke u koje se ona ispušta.
“Vodovod” je prethodnih godina uspeo da spoji i severna sela na gradsku vodovodnu mrežu i to: Dolovo 2016. godine, Kačarevo i Jabuku tokom prošle, a Glogonj u februaru ove godine. Pored toga, i naselje Stari Tamiš je ovih dana dobilo nov vodovod, tako da je sada jedino ostalo Banatsko Novo Selo od pančevačkih naseljenih mesta.
Radi se na javnoj nabavci Revizije Generalnog projekta vodosnabdevanja kako bi se našao najbolji i finansijski najoptimalniji način da se voda dovede i u Banatsko Novo Selo, a to će najverovatnije biti preko Kačareva. Stari plan je bio da voda do ovog sela ide iz Pančeva, ali bi to otvaralo nove probleme, tako da se predpostavlja da je ovo novo rešenje i jeftinije i lakše.
Do kraja godine se planira da završetak projekta tako da bi do kraja sledeće godine Novoseljani mogli dobiti vodi iz gradske mreže . Spajanjem svih naseljenih mesta na gradski vodovod završiće se jedan važan deo posla u gradu.
Ono što je svakako zanimljivo jeste i činjenica da je proizvodnja vode ove godine od 9,5 miliona kubika na nivou proizvodnje iz 2014. godine iako su priključena 4 velika sela sa ukupno oko 25.000 stanovnika. To govori da su građani odlučili da racionalno troše vodu baš kao i privrednici, ali i da je sam “Vodovod” uspeo da svoje gubitke svede na minimum. A pored kvantiteta, pančevačka gradska voda ima i zapažen kvalitet koji je svakodnevno pod kontrolom pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.
Na Filter stanici je ostalo još da se uvede i sekundarna aeracija, za šta je javna nabavka u toku, kako bi se još povećao njen kvalitet koji je i sada veoma visok i stabilan. Laboratorija je je opremljena novom, savremenom opremom tako da sada može da se prati, pored hemijskog, i bakteriološki kvalitet naše vode .